De kracht van gemeenschappen

voorlopige versieVanaf april start ik – samen met mijn vriend Roderick Polak – een persoonlijk onderzoek naar de kracht van gemeenschappen. Door het succes van programma’s als Floortje naar het einde van de wereld, wordt duidelijk dat steeds meer mensen dromen van dat hutje op de heide: dichterbij de natuur en bij elkaar. Maar: is deze vorm van leven wel zo romantisch als dat iedereen zich voorstelt? Dat is een vraag die ook ons bezig houdt en daarom gaan wij zelf op zoek naar het antwoord.

Van de gebaande paden

Met onze trouwe legerambulance op gaan we van de gebaande paden om een antwoord te vinden op een vraag die ons bezig blijft houden: hoe willen wij leven? En is een simpeler leven, dichter bij de natuur, iets voor ons? Vanuit een persoonlijke vraag gaan wij op zoek naar de kracht van gemeenschappen en de mogelijke positieve invloed van schaalverkleining op globaal niveau.

Een reis langs communities

Wij rijden een rondje om het noordelijk halfrond: een 40.000 kilometer lange omweg door tijden en culturen. Via Turkije, de Causcasus, Centraal Azië, China, Nepal, India, Myanmar, Thailand, nemen wij vanaf Maleisië uiteindelijk de boot naar Noord Amerika en Canada. Op deze expeditie gaan we naar afgelegen plekken en zullen we gemeenschappen bezoeken die een leven hebben gekozen ver van onze complexe samenleving, maar dichter bij elkaar en de natuur.  Van de traditionele nomaden families in Centraal Azië tot de zelfvoorzienende gemeenschappen in Canada of Noord Amerika. Door mee te doen in het dagelijkse leven van deze  groepen mensen, hopen we een antwoord te vinden op onze vraag. En door deze ervaringen, vragen en inzichten te delen met een breed publiek – via o.a. blogs, fotografie en video – hopen wij anderen te inspireren om ook de antwoorden te vinden op hun levensvragen.

Onderzoek op basis van persoonlijke ervaring

Onze reis is een onderzoek, gebaseerd op persoonlijke ervaring. Een onderzoek naar de vraag wat het leven in kleinere gemeenschappen vraagt van mensen: wat moet je met elkaar afspreken? Wat is de rol van de overheid? Hoe voor zie je in dagelijkse behoeften, zoals je eten? Om vervolgens te reflecteren op een grootse vraag:  Wat kunnen schaalverkleining en een simpeler leven bijdragen aan de een betere wereld? Wij delen onze ervaringen en bevindingen graag. Reis je mee?

Volg ons op facebook/circumbendibus